mmalab

kosttilskud til mma
Hjem > Kost > De 5 bedste kosttilskud til mma – 2024 guide

De 5 bedste kosttilskud til mma – 2024 guide

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold.

Her får du guide til de 5 bedste kosttilskud til MMA. Hvis du træner MMA, boksning, jiu jitsu eller andre former for kampsport, så ved du nok godt, at det kan være enormt fysisk hårdt. Det kan være svært for udefrakommende at forstå, hvor udmattende det kan være, at konkurrere fysisk og mentalt med en anden person i kamp. Uanset om du træner teknik eller om du sparrer, vil du selvfølgelig have de bedste forudsætninger for, at din krop kan præstere til sit absolut højeste niveau! Her kommer de rette supplementer ind i billedet.

1. Hvorfor bør du tage kosttilskud til mma?

Hovedårsagen til, at mma-udøvere bør tage kosttilskud som en del af den daglige rutine, er, at de hjælper til at opretholde din fysiske, såvel som din mentale form. Kampsportstræning kan være meget intenst og fysisk krævende, på en måde som adskiller sig fra alle andre typer af sport.

Det er derfor først og fremmest super vigtigt, at du forsyner kroppen med god og sund kost. Men dertil kan du få enormt meget gavn af også at indtage dine daglige kosttilskud. Men hvilke skal du vælge? Det vil jeg komme nærmere ind på i næste afsnit.

kosttilskud til mma

2. Hvilke kosttilskud er de bedste til MMA?

Der findes et hav af forskellige kosttilskud / supplementer til sportsfolk, så det kan virkelig være noget af en jungle at navigere rundt i. I det kommende afsnit vil du derfor kunne læse om de konkrete typer af kosttilskud du med fordel kan kigge nærmere på, når du træner MMA.

2.1 Pre workout

Pre workout er et supplement som har til formål at give dig det fornødne energiboost inden træning. Det kommer oftest i pulverform, som du blander op vand, og drikker ca. 15 minutter inden du påbegynder træningen. Pre workout består oftest beta-alanin og koffein. Beta-alanin er en naturlig aminosyre som vores kroppe i forvejen producerer små mænger af gennem f.eks. kødindtag. Men bare ikke nok til den mængde vi faktisk kan oplagre.

Effekten af beta-alanin er ret markant på den korte bane (ca. fra 30 sek. til 10 min), hvor det øger energiniveau og eksplosivitet betragteligt. I kombination med koffein, som vi jo kender fra bl.a. kaffe og energidrikke, opnås en synergieffekt. Denne synergieffekt har en indvirkning på kroppens fysiske præstationsevne på den korte bane, og kan give mma-udøveren det fornødne energiboost til at få det maksimale ud af fysisk træning og sparring.

2.2 BCAA

BCAA, også kendt som forgrenede aminosyrer, er et supplement som både kan tages før, under eller efter træning. Kroppen har 20 forskellige typer af aminosyrer, som vi naturligt optager gennem kosten. Men særligt 3 af de essentielle aminosyrer er svære at få nok af gennem en normal kost, og de har en betydelig effekt på muskelopbygningen i forbindelse med træning.

Her er tale om valin, leucin og isoleucin. BCAA indtages oftest som piller – eller som pulver blandet op med vand eller anden foretrukken væskeform. BCAA pulveret fås i mange forskellige smagsvarianter, og kan eksempelvis også kombineres med indtag af almindelig proteinpulver.

2.3 Kreatin

Kreatin kan betegnes som en organisk syre, som produceres naturligt i vores krop, primært gennem indtag af kød. Det er dog ret små mængder vi selv kan producere, og derfor kan indtag af kreatin som supplement have en gavnlig effekt, da det får kreatin-niveauet i kroppen til at stige. Kreatin har ikke nogen hurtig effekt, da det først skal akkumuleres i kroppen over uger/måneder.

Kreatin-niveauet i kroppen kan have en særlig god effekt ved eksplosive og højintense sportsgrene, hvorfor det også kan være et fornuftigt supplement, når man træner MMA. Det anbefales at man tager ca. 3g kreatin om dagen. De fleste anbefaler at blande de 3g kreatinpulver op i proteinshaken, for at slå 2 fluer med 1 smæk.

2.4 Protein

Det kommer nok ikke bag på dig, at protein er med på listen over de vigtigste kosttilskud til MMA-træningen. Protein er som bekendt en af kroppens vigtigste byggesten. Indtaget af protein som supplement, har været populært i sportsverdenen i en lang årrække efterhånden. Dette skyldes, at det rent naturligt er svært og tidskrævende, at få nok protein indenbords – specielt når man udsætter kroppen for hård fysisk træning. I MMA presser vi ofte kroppen ud i ekstremerne, og det er derfor super vigtigt, at få restitueret optimalt, så vi kan udvikle os.

Proteintilskud indtages oftest i pulverform, som blandes med vand eller mælk i en shaker. De fleste proteinpulver-produkter på markedet indeholder i gennemsnit 70-90g protein pr. 100g pulver. Det daglige indtag kan variere meget fra person til person – alt afhængig af størrelse og vægt. Som tommelfingerregel bør du dagligt indtage mellem 2 – 2½ g/kg protein. Dvs. at vejer du 80 kg., bør du som hovedregel indtage et sted mellem 160 – 200g protein om dagen. Her kan en proteinshake eller 2 om dagen være en nem og effektiv måde at opnå det daglige indtage – selvfølgelig som supplement til en sund og varieret kost.

2.4 Fiskeolie

Omega-3 fedtsyrer er helt essentielle for at vores kroppe kan fungere. Omega-3 fedtsyrer producerer vi ikke naturligt, og vi er derfor nødt til at få den daglige dosis gennem kost – og kosttilskud som fiskeolie. Hvis ikke du spiser rigeligt med fisk 2 til 3 gange om ugen, får du rent faktisk ikke nok omega-3 fedtsyrer. Det er her fiskeolie kommer ind i billedet som et supplement til din normale kost.

Fiskeolien kan indtages i forskellige former. Du kan enten drikke fiskeolie direkte fra flaske, eller indtage det som piller, hvilket de fleste foretrækker. Det er derfor dejlig nemt at få dækket behovet for omega-3 fedtsyrer, uden at du nødvendigvis behøver at indtage store mængder af fisk – som jo også er ret dyrt. Udover at bidrage til en sund hjerne- og hjertefunktion, kan omega-3 også være med til at styrke din muskelopbyggelse, samt sænke blodtrykket. Som MMA-udøver bør du helt klart indtage fiskeolie med omega-3 fedtsyrer som supplement, for at få det maksimale ud af din træning.

3. Opsummering

Når du træner MMA presser du din krop hårdt fysisk såvel som mentalt. Derfor er det meget vigtigt, at du får tilført kroppen de optimale næringsstoffer, så du kan udvikle dig i den rigtige retning. Her kommer de bedste kosttilskud til mma ind i billedet. Pre workout kan være et godt supplement til at give dig det nødvendige energiboost der kræves, for at du kan præstere bedst muligt til træning. BCAA og proteinpulver kan være med til at styrke din restitutionsevne mellem dine træningspas, samt at øge din muskelstyrke. Indtag kreatin for at øge kroppens kreatin-niveau, da det har en indvirkning på din ydeevne, når det kommer til højintens træning. Sidst men ikke mindst skal du huske at tilføre din krop de nødvendige omega-3 fedtsyrer, så du optimerer hjerne- og hjertefunktionen. Dette gør du gennem indtag af fisk, suppleret med fiskeolie som kosttilskud.

Øvrige artikler anbefalet til dig

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *