mmalab

Recovery boots – Hvilken model skal du vælge?

Recoveryboots er et af de helt store samtaleemner blandt mange sportsfolk, når det kommer til restitution. De famøse recoveryboots har gennem de seneste få år, vundet mere og mere frem blandt professionelle atleter – såvel som motionister. Her i artiklen vil du blive klædt ordentligt på til at træffe den rigtige beslutning, inden du går ud og erhverver dig et sæt recoveryboots – eller blot finde ud af, om det kunne være noget for dig.

Kunne du tænke dig at optimere din restitutionsevne efter træning markant? Recovery boots øger blodgennemstrømningen i dine ben gennem luftkompression.

De kan med fordel bruges både i sportsrelaterede sammenhænge, og kan også have en positiv effekt for mange forskellige patientgrupper.

I praksis virker recoveryboots på den måde, at de ved hjælp af kompression, hjælper den venøse væske tilbage. Dette øger blodgennemstrømningen og hjælper kroppen af med affaldsstoffer, samt tilfører ilt og næring, så du restituere hurtigere. Som tommelfingerregel siger man, at 20 minutters tid i recoveryboots svarer til ca. 48 timers passiv restitution.

Det understreger den markante effekt af faktisk at anvende restitutionsstøvlerne. Døjer du med f.eks. diabetes, gigtsmerter, uro i benene eller lymfødem kan støvlerne også have en enormt positiv effekt.

Basis K6 recovery boots fra Optima Sport er den billigste model i serien. Produktet indeholder et sæt støvler med 6 overlappende kamre, samt kontrolboks og fjernbetjening til valg af program. Derudover medfølger også en smart og praktisk transporttaske, så du nemt kan medbringe dine recovery boots på farten. 

K6 indeholder 6 programmer der både indbefatter massage, lymfedrænage og maksimal restitution som aktiverer fuld tryk i alle kamre på én gang. Du kan selv indstille intensiteten af behandlingen alt efter hvor stærk eller svag massage / lymfedrænage du ønsker. Støvlerne er super nemme at rengøre, og med lynlås og slanger gemt væk i en løbekanal, kræver det minimal vedligeholdelse og er samtidig hurtigt at komme i gang.

Recovery Boots K6 stationær - Længde 100 cm, omkreds i top 75 cm
Information Hvad skal jeg vælge Glade kunder Specifikation Størrelse OPTIMA SPORT RECOVERY BOOTS PRO K6 - KOMPLET SÆT Recovery Boots Pro K6 er særligt velegnede til dig som ønsker at få lindrende massage og lymfedrænage, som hjælper kroppen med at komme
3999  Pris 3.999 kr.

Mere om Recovery boots K6 Stationær​

Basis K6 stationær imødekommer de gængse anbefalinger til kompressionsstyrke i recovery boots – nemlig intervallet 30-240 mmhg. Dermed er produktet velegnet til behandling af både hævelser og væskeophobninger, samtidig med at støvlerne tilbyder effektiv og dybdegående muskelmassage.

Basis K6 er den perfekte model til dig som gerne vil prøve kræfter af med kompressionsbehandling i recovery boots, til en ganske overkommelig pris.

Pro K6 stationære recovery boots fra Optima Sport er med sine 6 kamre enormt fleksibel, da den kan ramme mange forskellige områder i benene. Modellen har 1 kammer til foden, 2 omkring læggen og hele 3 om låret. Her får man altså 6 kamre, så man kan skræddersy sin behandling efter egne behov. Pro K6 har 6 forskellige programindstillinger som dækker både lymfedrænage og massage, så man kan kombinere det bedste fra begge verdener. 

Alt i alt får man altså god value for money med dette produkt, som varmt kan anbefales hvis man ønsker at opnå de mange fordele forbundet med luftkompression.

Recovery Boots K6 stationær - Længde 100 cm, omkreds i top 75 cm
Information Hvad skal jeg vælge Glade kunder Specifikation Størrelse OPTIMA SPORT RECOVERY BOOTS PRO K6 - KOMPLET SÆT Recovery Boots Pro K6 er særligt velegnede til dig som ønsker at få lindrende massage og lymfedrænage, som hjælper kroppen med at komme
3999  Pris 3.999 kr.

Mere om Recovery boots K6 Stationær

Pro K6 stationær har meget at byde på til prisen, og uanset om man ønsker en blid behandling eller meget høj intensitet – så skuffer produktet ikke. 

K6 restitutionsstøvlerne indeholder 6 kamre som overlapper – en teknologi kaldet optiflow. Optiflowet skaber en flydende overgang mellem alle kamrene, så man opnår maksimal komfort og restitution.

Ultima K8 stationær er Optima Sports Top-model, når det kommer til recovery boots. Modellen har 6 programmer ligesom de øvrige modeller, men har til gengæld hele 8 kamre i støvlerne. Med de 4 kamre i låret, 3 i læggen og 1 i foden, er dette produkt til dig som ikke vil gå på kompromis med fleksibilitet og maksimal output af kompressionsbehandingen. 

Er du en seriøs sportsudøver der træner mange gange om ugen, vil denne model uden tvivl tage din restitutionsevne til helt nye højder. Er du skadet vil K8 også have mere at byde på end de øvrige modeller, fordi du kan aktivere flere kamre omkring det skadesramte område. Det vil alt andet end lige give dig den bedste skadesbehandling, samt øge blodgennemstrømningen i dine ben.

Recovery Boots K8 Battery Gen2 - Længde 85 cm, omkreds i top 70 cm
4999  Pris 4.999 kr.

Mere om Recovery boots K8 Stationær

Ultima K8 er Optima Sports absolutte flagskib i serien, og er særligt velegnet til de mere seriøse sportsudøvere der ikke vil gå på kompromis.

K8 tilbyder den højeste grad af fleksibilitet når det kommer til behandlingsmuligheder, grundet de 8 forskellige kamre, der kan aktiveres efter behov. K8 er også mest effektiv når det kommer til skadesbehandling, da den har de bedste programmer til dybdegående massage.

K8 Battery recovery boots er en variation af Ultima Stationær – men som navnet indikerer kører den på batteri i stedet for fast strømforsyning. Det komplette sæt med støvler, taske og digital controller vejer ca. 25% mindre en den stationære version, og fylder heller ikke helt så meget. Den er derfor mere velegnet til at have med sig på farten, og da man ikke er afhængig af at have en stikkontakt til rådighed for at kunne få behandling, er fleksibiliteten meget høj. Uanset om du vil ligge i en park, ude på terrassen eller andetsteds – så tilbyder K8 Battery fleksibiliteten til helt selv at vælge lokation.

Recovery Boots K8 Battery Gen2 - Længde 85 cm, omkreds i top 70 cm
4999  Pris 4.999 kr.

Mere om Recovery boots K8 Battery​

K8 Battery har indbygget bluetooth, så du via den tilhørende app, kan styre behandlingen direkte fra din smartphone. Her kan du nemt skifte mellem forskellige intensitetsniveauer, programmer, zoner osv.

Til forskel fra K8 stationær har K8 Battery kun 4 programmer i stedet for 6. Men de 4 programmer dækker både almindelig massage, pulserende massage, lymfedrænage, og omfattende restitutionsbehandling.

Recovery boots er et sæt støvler som dækker benene op til lysken, og som gennem luftkompression går ind og behandler muskelvævet i benene. Produktet blev i sin tidligste fase introduceret som medicinsk udstyr, til at forbedre blodgennemstrømningen og fremskynde restitutionsevnen i benene. Mange kalder dem også for ”kompressionsstøvler” eller ”massagestøvler.” Kært barn har mange navne. 

Ved påbegyndt behandling pustes støvlerne op via den medfølgende maskine, som er koblet op til støvlerne. Maskinen fungerer som en slags fjernbetjening til dine recovery boots, hvor du selv kan vælge det ønskede program. Hvert program har sine særlige funktioner, alt afhængig af hvilken type behandling, man som bruger ønsker. Overordnet set skelnes der henholdsvis mellem programmer med dræning og massage.

1. Dræning er super velegnet til at styrke blodcirkulationen, samt til at afhjælpe væskeophobning i benene. Denne behandling er både gavnlig for adskillige patientgrupper som døjer med eksempelvis uro i benene, overskydende væske i benene eller nedsat blodgennemstrømning. Set med de sportslige briller, har dræningen en markant effekt på restitutionsevnen. Dette skyldes at behandlingen jo frigør blodgennemstrømningen i benene, hvilket styrker restitutionsevnen markant, samt nedsætter restitutionstiden.

2. Massage er som før nævnt den anden helt store behandlingsform som recovery boots tilbyder, hvilket også er grunden til at mange refererer til recovery boots som massage støvler. Gennem dynamisk luftkompression, fordelt i de forskellige kamre i støvlerne, ydes dybdegående massage i benmuskulaturen. Alt afhængig af indstillingerne på den pågældende maskine, kan man justere luftrykket, således at det føles rart og behageligt til enhver smag.

Du kan med fordel ligge dig i dine recovery boots efter en lang dag med arbejde, efter endt træning, og når som helst at dine ben føles ømme eller tunge. Du opnår den bedste effekt af behandlingen, hvis du implementerer det som en fast del af din daglige rutine. Bare 15-30 minutter om dagen i støvlerne kan gøre underværker for din restitution, samt for dit generelle velvære. Den øgede mobilitet og blodcirkulation i benene som du opnår gennem recovery boots kan hurtigt blive en essentiel del af din hverdagsrutine – uanset om du er sportsudøver eller ej. Flere og flere professionelle atleter har inkorporeret recovery boots som en fast del af deres daglige vaner, fordi de positive effekter hjælper dem til at komme sig over de hårde træningspas markant hurtigere.

Dette er et spørgsmål som ofte stilles, når man lige er blevet introduceret for recovery boots. Når man tænder maskinen og starter det ønskede behandlingsprogram, starter man med at mærke hvordan støvlerne stille og roligt fyldes med luft. Herefter arbejder det dynamiske tryk sig nede fra anklerne, og op gennem benene, i et afdæmpet og roligt tempo. Det er tydeligt at mærke hvordan trykket masserer musklerne i benene, som er styret af de indbyggede kamre i støvlerne.

Man kan fra starten af behandlingen selv vælge, hvilken indstilling man ønsker. Ønsker du eksempelvis udelukkende massage, eller udelukkende væske dræning – eller måske en kombination af begge? Det er sådan set op til dig selv. Styrken kan man også selv justere på. Træner du meget, og er måske vant til behandlingen, så kan man skrue højt op for trykket i maskinen. Ligeledes kan du starte meget blidt, hvis det er din første recovery boots session. Med andre ord kan du altså stille og roligt selv finde frem til det perfekte niveau for lige netop dig selv, uden at bekymre dig over om det mon føles ubehageligt.

Når først du træder ud af støvlerne efter en endt session, mærker du tydeligt hvordan dine ben føles meget lettere.

Ja – du kan sagtens anvende dine recovery boots dagligt. Du får faktisk mest ud af behandlingen, hvis du inkorporerer den som en fast del af din dagligdag. Man indstiller nemt timeren på maskinen inden man påbegynder et program, så man ikke selv behøver at holde øje med tiden. 30-60 minutters behandling er den optimale tidsramme, men selv en 15-20 minutter kan have en stor effekt. kompressionen har en meget afslappende effekt, og man kan med fordel ligge sig i sofaen med en bog eller noget musik i ørerene, alt imens man kobler helt af i støvlerne.

Du kan rent faktisk anvende recovery boots lige så ofte som du vil. Der er ikke nogen dokumenteret max-grænse for hvor lang tid man må modtage behandling. Det er derfor op til dig selv at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Er du presset på tiden kan du vælge at køre et mere hårdt program, så du måske kun behøver 10-20 minutter, i stedet for 30-60 minutter ved lavt kompressionstryk. Det er som sagt ikke farligt at ligge for længe i støvlerne, men føler man at det bliver ubehageligt, kan man selvfølgelig bare holde en pause.

Der er mange positive effekter ved kompressionsbehandling i recovery boots:

 

1. Hurtigere restitution

2. Forebyggelse af skader, samt forkortelse af skadesperioder

3. Forbedret ydeevne grundet mindre muskelømhed og øget fleksibilitet

4. Øget blodcirkulation og dræning af overskydende væske i benene

 

Øget blodcirkulation hjælper med at eliminere træthed, styrke restitutionsevnen samt reducere inflammation. Når du træner nedbrydes dine muskelfibre, som gennem restitution vil blive genoprettet og styrket. Men det er også denne nedbrydning af musklerne, som forårsager ømhed, træthed og nedsat muskelstyrke i en periode, indtil du igen er klar til at træne. Denne tidsperiode kan man nedsætte markant ved anvendelse af recovery boots. Behandlingen får nemlig styrket blodgennemstrømningen i musklerne, og hjælper din krop af med ophobede affaldsstoffer, hurtigt og effektivt. Resultatet af dette er, at dine muskler heler hurtigere, hvilket giver dig mulighed for at være 100% klar til det næste træningspas markant hurtigere.

Som tommelfingerregel kan 20 minutters behandlingstid i recovery boots sidestilles med 48 timers passiv restitution.

Der vil typisk være 3 forskellige standardstørrelser inden for recovery boots, som du kan vælge mellem. Her tages der udgangspunkt i skridtlængde, som du her nedenfor kan se, hvordan du finder frem til. Ligger du mellem 2 størrelser, så skal du altid gå efter den største, efter som støvlerne krymper lidt sammen når de fyldes med luft.

Antallet af kamre har en stor betydning for, hvor effektiv og gennemgående en behandling de pågældende recovery boots kan give dig. Kamrene er fordelt forskellige steder i støvlerne – ved fødderne, læggene og lårene. Efter valg af program fyldes kamrene med luft, så du kan læne dig tilbage og nyde kompressionsbehandlingen. 4 kamre er helt fint at starte ud med, og kan også tilbyde rigtig fin massage og åbning af blodcirkluationen. Men ønsker du en mere varieret og dybdegående behandling, skal du vælge en model med 6 eller måske endda 8 kamre. Jo flere kamre, des mere fleksibilitet vil du få med den ønskede kompression. Er du eksempelvis skadet i foden kan du også vælge kun at aktivere de kamre som behandler læg og lår. Således kan du altid anvende dine recovery boots – på trods af skader.

Skal du ud og erhverve dig dine første recovery boots? Så anbefaler vi at du starter ud med en 4-kamres model, så du kan komme ordentligt i gang. Men belaster du dine benmuskler gennem hård træning mange gange ugentligt, så kan du ligeså godt starte på 6 eller 8 kamre, hvor du virkelig kan få optimeret din restitution til det yderste.

Hvad skal du have med dine overvejelser, når du skal ud og finde de helt rigtige recovery boots? Det har vi forsøgt at svare på i afsnittet nedenfor. Når du skal ud og investere minimum et par tusind kroner i et sæt recovery boots, er det en meget god idé lige at få de basale behov på plads, samt at få besvaret de mest væsentlige spørgsmål. 

I alle tænkelige sportsgrene hvor bentøjet er involveret, kan du opnå mærkbare fordele ved brugen af recovery boots. Din restitutionsevne vil blive markant forøget, og du kan dermed få mere ud af dine træningspas samt træne oftere. Løbetræner du kun et par gange om ugen, er det måske ikke nødvendigt at vælge en dyrere model med flere kamre og programmer. Men træner du eksempelvis 4-5 gange om ugen, kan du få stort udbytte af at opgradere til 6 eller 8 kamre i stedet for 4, grundet de flere behandlingsmuligheder.

Uro i benene, diabetes, gigtsmerter og lymfødem er en håndfuld af de patientgrupper, som kan få rigtig stor gavn af behandlingen med recovery boots. Produktet blev i sin tid introduceret som medicinsk udstyr til at behandle denne type af lidelser, og man fandt først senere ud af, at udstyret også var velegnet til sportsfolk. Lider du af en af ovenstående sygdomme og har aldrig prøvet at ligge i recovery boots, så burde du virkelig give det en chance. Desuden kan du altid returnere produktet, hvis du ikke oplever nogle mærkbare fordele ved behandlingen, og få dine penge retur.

Et komplet sæt med støvler, slanger og strømforsyning kan fås fra ca. 3500 kr. og opefter. Jo længere du går op i pris, des flere kamre og programmer medfølger. Du skal derfor først og fremmest fastlægge om du kun har behov for de basale funktioner som recovery boots tilbyder, eller om du ønsker flere behandlingsmuligheder med mere dybdegående kompressionsprogrammer. Når alt kommer til alt, kommer det i sidste ende an på, hvor mange penge du er villig til at kaste efter et sæt recovery boots – for du vil klart opleve fordele ved de dyrere modeller i prislejet 5000. -7000 kr., i forhold til de billigste til 3500 kr. Er du på udkig efter dit første sæt, så kan det være ganske fint at starte med en basis-model i den billigere ende, så kan du altid opgradere til en dyrere og bedre model, når tiden er inde til det.

De fleste recovery boots kan købes i to forskellige versioner; en stationær model som altid skal være tilsluttet en stikkontakt, eller en batterimodel som løbende skal genoplades. Batteri-modellerne fra Optima Sport kommer også med bluetooth, så du via den tilhørede app kan styre behandlingen direkte fra din smartphone. Kompressionskapaciteten ligger som udgangspunkt altid i intervallet 30-240mmHg, uanset om du vælger en batteridreven eller stationær model. En batteridrevet model giver mere frihed og fleksibilitet, da du kan have den med dig overalt, uden at skulle tænke på at der nødvedigvis skal være mulighed for tilslutning af strøm. Men planlægger du udelukkende at skulle bruge dine recovery boots derhjemme, kan du med fordel vælge den stationære løsning.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *