mmalab

Afspil video
Submissions

Submissions i MMA

I Mixed Martial Arts kombineres mange forskellige kampsportsgrene. Grappling er en central del af sporten, hvor kampen foregår på gulvet. Målet er at ''submitte'' sin modstander med en ledlås eller strangulering. Dette kan du læse mere om her på siden.

Hvad er en submission?

En submission består som oftest af en ledlås eller strangulering. Når en kæmper er nødsaget til at ”tappe” eller ”klappe ud” for at give op, er der tale om en submission. Klappes der ikke ud tids nok, kan det medføre skader og/eller kortvarig besvimelse. I tilfælde af at der ikke klappes ud tids nok, og at dommeren derfor må træde ind i stoppe kampen, er der stadig tale om en submission. 

Submissions har længe været en integreret del af kampsportsverden, som mange forskellige stilarter har inkorporeret i træningen. Der er dog visse stilarter som er mere specialiserede i netop gulvkamp og submissions. Brasiliansk Jiu Jitsu er nok det mest udbredte system inden for gulvkamp, men også sportsgrene som Judo og Brydning praktiserer gulvkamp.

Populære submissions i MMA

Ca. 20 % af kampene i den største MMA-organisation, UFC, ender på sejr via submission. Majoriteten af submissions finder sted i første runde, hvor kæmperne har mest fysisk overskud.

Der findes et utal af forskellige submissions, hvoraf de mest anvendte hovedsageligt kommer fra Brasiliansk Jiu Jitsu. Enhver MMA kæmper skal have et solidt fundament i grappling. Derfor fylder submission wrestling (gulvkamp uden gi) meget i MMA-træning.

De 4 trin til udførelse af submissions:

Åbning

Indgang

Lås

Kontrol

Hyppigst anvendte submissions i UFC

Rear Naked Choke
40%
Guillotine Choke
20%
Armbar
15%
Triangle Choke
10%
Øvrige
15%

Rear Naked Choke

Rear Naked Choke er en af de absolut vigtigste submissions i brasiliansk Jiu-Jitsu. Denne teknik er enormt effektiv til at afslutte en kamp, og bør altid være en trussel for modstanderen, så snart man tager ryggen.

Rear Naked Choke er som sagt meget effektiv i Brasiliansk Jiu Jitsu, men også i MMA er den særdeles effektiv. Dette skyldes primært at den er enormt svær at komme ud af, uanset om man har Gi på eller ej. 

Guillotine choke

Guillotinen er en grundlæggende submission, der oftest udføres fra ”lukket guard”, hvor man har benene låst om sin modstander. Der er mange variationer af guillotinen, herunder 10-finger-guillotinen, Marcelotinen og Arm-in-guillotinen.

Guillotinen kan også udføres stående, hvor der ligeledes lægges et enormt pres på modstanderens nakke og hals, hvilket lukker for blodtilførslen. 

Armbar

En Armbar er en slags armlås der ligesom Guillotine Choken kan udføres på mange forskellige måder. Den hyppigst udførte variant er nok Straight Armbar fra mount, men låsen kan også udføres fra fx sideposition, guard, knee on belly mm.

En Armbar submission har til formål at overstrække modstanderens albue- eller skulderled, hvilket i yderste tilfælde kan føre til en brækket arm, hvis der ikke klappes ud i tide.

Triangle Choke

Triangle Choke er en klassisk submission fra Brasiliansk Jiu Jitsu. Den sættes oftest op fra guard, hvor man fra bunden skaber en trekant med sine ben, mellem modstanderens hoved og ben. Der er dog variationer af Triangle Choken, hvor den udføres fra mount og side controle mm.

Denne submission er umiddelbart ganske enkel, men det er de små detaljer som gør den store forskel på hvor effektiv den er. Men hvis du har lange, fleksible ben, så har du i hvert fald de bedste forudsætninger for at udføre en perfekt Triangle Choke.

Klubber i Danmark

Begynd til MMA

Kunne du tænke dig, at starte til MMA ? Så har vi samlet en liste over danske MMA-klubber.